Monday, March 29, 2010

SharePoint Designer Workflows does not start automatically in SharePoint

I’ve been playing with SharePoint Designer Workflows heavily  for the past few days. Suddenly I came across the problem of these workflows does not start automatically though I select the option to start the workflow when an item is created or modified in a list or library.
Browse the web and found the reason of installing Windows SharePoint Services 3.0 Service Pack 1 which caused the problem. This behavior occurs because a security fix in Windows SharePoint Services 3.0 SP1 prevents declarative workflows from starting automatically under the system account.

You could fall in to 1 of the 3 scenarios given below while you faced this problem…
1) The Windows SharePoint Services Web application runs under a user's domain account.
2) The user logs in by using this domain account.
3) The site displays the user name as System Account.
Answer / Solution
Set the application pool to use a different user account than System Account.
Step by Step Guide.
1) Open SharePoint Central Administration.
2) Go to Operations Tab.
3) Under Security Configurations click on Service Accounts.
4) Select “Web application pool” option button.
5) In the web service drop down box select “Windows SharePoint Services Web Application”.
6) And in the Application pool drop down, select the application pool you want.
7) Next select the “Configurable” option button and then type the user name and password of a user having rights to assign to an application pool.

image
8) Go to command prompt and type iisreset /noforce
9) Make sure to test the workflow log-in in to SharePoint other than System Account.

Happy SharePoint day with Workflow.. smile_nerd

3 comments:

Sharepointengine said...

Resourceful post about SharePoint Designer.
SharePoint designer 2010: Provides the designers with their tools of choice for rapid development of SharePoint application
Thanks.
SharePoint Consulting

Husain tatiwala said...

Hii,

I have created a list workflow in sharepoint designer 2010. The workflow is published successfully to my sharepoint site list. The workflow must start whenever an item is created or changes. However, when an item is uploaded, the workflow status shows completed, but I don't get any output from the workflow. Also there is no logs added to the workflow history. Please Help!

Rakshith Roy said...

Simply superb article
sharepoint administrator training